Translate

16 Şubat 2015 Pazartesi

ÇIKARIM MERDİVENİ

İNSAN…. Doğaya ve türüne en çok zarar veren canlılar şüphesiz ki İNSANLAR. Ne desek, ne söylesek içimizdeki öfkeyi, üzüntüyü anlatamadığımız günleri yaşıyoruz. Gün geçtikçe öldürülen onca masum insan… Tek suçu, dolmuşta yalnız kalan Özgecan! Bu hayallerini yaşayamayan, canice katledilen Özgecan için, toplumda böyle zihniyete sahip insanlar oldukça vereceğimiz masum kayıplara, belki de o kişi ben olabilirdim diye geçireceğimiz günlere büyük sitem, tarif edilemez öfke!  Özgecan’ı katleden “yaratık” benim nezdimde insan olamaz. Ülke olarak öfkemizin ve üzüntümüzün rengi siyah, simsiyah bugün!
                Okulda çocuklarımızın mutlu olması için, hayallerini gerçekleştirebilmeleri için en önemlisi kişiler arası ilişkilerini güçlendirerek, birbirlerine saygı duyacakları etkinlikler hazırlayarak topluma, ailesine, vatanına, değerlerine sahip çıkan saygı duyan etkin bireyler yetiştirmeye çalışıyoruz. Öğrencinin akademik başarısı elbette gelecektir, ancak akademik başarıdan da önce insanlık başarılarının önemi üzerinde özenle durulmalıdır.
                Daha önce uyguladığım, “Şebnem’in Sınıfı” blogundan yararlandığım, “Arkadaşlık Çıkarım Merdiveni” etkinliği kişiler arası ilişkileri güçlendirmek adına uygulanılabilir. Biz öğretmenler, yaptığımız her davranış, söylediğimiz her kelime ile öğrencilerin ruhuna dokunuyoruz. Bu nedenledir ki Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk: “Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.” güzel sözünü söylemiş.
Özgecan’ın yaşadığı acılar, geçirdiği korku dolu anlar, ailesine yaşatılan bu büyük acı; sevgi, saygı bilmeyen insanlık değerini almamış caniler tarafından yaşatıldı. Üzgünüz, öfkeliyiz, bu canilerin durması, yok olması için yaptırımların büyük olması gerektiğine inanıyoruz. Bir bayan olarak toplumda korku dolu anlar yaşamak, toplumda geri plana atılmaya çalışma bugün bunları yaşamamıza etken oldu hep.
        Erkeklerin egosunu sürekli pohpohlarken kızlarına: “Sen dur, sen kızsın! Abin eve geç gelebilir ya da kardeşin ama sen geç gelemezsin.” derken ister istemez erkek çocuklarınızın eline orantısız güç verdiniz. İlk olarak şu düşünülmeli kız erkek ayırımı yapmadan bir birey olarak kişiler arası etkileşimi değerleri, saygıyı…  İyi yetiştirin çocuklarınızı, karıncayı bile incitemeyecek kadar iyi, saygılı… Kişisel kabul alanını aşmamayı öğretin! Çocuklara nasıl örnek olursanız öyle gider. Boşuna dememişler bir insan yedisinde ne ise yetmişinde de odur. Yedisinde iyi yetişsin ki bu çocuk yirmisinde, otuzunda, kırkında, ellisinde, yetmişinde canileşmesi! Başımız bir kere daha sağ olsun, bunlar artık son bulsun Türkiyem! L
                “Arkadaşlık Çıkarım Merdiveni” üç basamaktan oluşuyor; gördüm, hissettim, karar verdim. Gördüm basamağında, öğrencilerin seçtiğiniz görselleri yorumlamasını istiyorsunuz. Hissettim bölümünde, dağıtmış olduğunuz postitlere görsellerden neler hissediyorsa yüz ifadesini çizmesini istiyorsunuz. Karar verdim basamağında ise öğrencilerin yapılan olumsuz davranış karşısında ne yapabileceğini düşünmesini ve aldığı kararı postite yazmasını istiyoruz. Son olarak sınıfa bir arkadaşın geldiğini söyleyerek çizdiğiniz bir yüzün etrafına öğrencilerin hediyelerini yapıştırmasını istiyorsunuz. Yönergeyi şu şekilde veriyorsunuz: “Sınıfımıza yeni bir arkadaşımız gelecek, bu arkadaşımız çok tedirgin kendini yabancı hissediyor. Sizin de arkadaş ilişkilerinde çok iyi olduğunuzu bildiğim için ona bu sınıfta güzel ortamlar oluşturacağınıza inanıyorum. Şimdi arkadaşınızı iyi hissettirmek için bir etkinlik yapacağız, sınıfa arkadaşınız geldiğinde ona ne hediye etmek isterdiniz? Hediyelerinizi postitlere resim çizerek arkadaşınızın etrafına yapıştırmanızı istiyorum.” (Etkinliği uzun bir süre önce uygulamıştım, ama bugün paylaşmak istedim. )

Davranış çıkarımını hayat bilgisi kazanımı içerisinde birçok konuda kullanabiliriz. Biz öğretmenlere düşen görev güzel çocuklar yetiştirebilmek. Bunun yanında okul- aile işbirliği içinde yeni nesli  Atamızın izinde güzel Türkiye haline getirebilmek için haydi el ele Türkiye…
*Arkadaşlık Çıkarım Merdiveni uygulaması için "Şebnem'in Sınıfı" blogundan yararlanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder